Doğal afetlerin ne zaman gerçekleşeceğini bilmek zordur. Bu nedenle gerekli önlemleri önceden almak ve her türlü doğal afete karşı hazırlıklı olmak gerekiyor. Laboratuvar ortamlarında meydana gelebilecek bir yangın çok ciddi sonuçlar doğurabileceği için buralarda bulunan kimyasalların güvenli bir şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Sadece laboratuvar değil kimyasal maddelerin kullanıldığı her ortamda bu önlemleri almak daha ciddi sonuçların doğmasını engelleyecektir. Kimyasal madde saklama dolabı bu önlemlerden bir tanesidir.
Bu dolapların asıl amacı içerisinde bulunan kimyasal maddeleri hem dışarıdan gelebilecek tehlikelere karşı korumak hem de olası sızıntıları engelleyerek kimyasal maddelerin çevreye zarar vermesini engellemektir. Kullanım amaçları ve yerleri değişiklik gösterebildiği için ürün modelleri de değişiklik gösterebilmektedir. Sızıntıları engellemek için plastik kaplar kullanırken çevreden gelebilecek zararları engellemek içinse özel dolaplar kullanılmaktadır. Kullanım amacına göre en uygun olanın belirlenip kullanılması gerekiyor.
Kimyasal madde dolapları, kimyasalların doğru yerde doğru bir şekilde saklanmasını sağlar. Kullanılan kimyasalların sızarak çevreye zarar vermemesi ya da çevreden gelecek tehditlerle tehlikenin boyutunu artırmaması için özel dolaplar kullanılır. Bu dolaplar standartlara uygun kalınlıklarda galvaniz saçtan üretilmelidir. Anti asit özelliği olan epoxy boya ile boyanmalı ve 200 derecede fırınlanmalıdır.
Asit baz dolaplarının diğer kimyasalların depolandığı dolaplardan farklı olarak korozyona dayanıklı malzemelerden yapılmış olması gerekir. Bu dolaplar iki farklı bölümden oluşur. Bir bölüm asitlerin depolanması için kullanılırken diğer bölüm alkali malzemelerin depolanması için kullanılmaktadır. Dolapların gövdesi ve kapak bölgesi MDF Lam olmalıdır. Ayrıca kimyasalların temas edebileceği dolap yüzeyleri polipropilen ile kaplanmalıdır. Bazı kimyasallar depolanma aşamasında çevreye gaz yayabilirler. Bu gazların ortamdan güvenli bir şekilde uzaklaştırılabilmesi için dolap içerisine hava emiş sisteminin yerleştirilmesi gerekir.
Yanıcı ve patlayıcı risk grubunda yer alan maddelerin alev direnci yüksek olan depolarda muhafaza edilmesi gerekir. Güvenlik dolapları 90 dakika yangına dayanıklı olmaları sayesinde kimyasalların yangın ve patlama karşı etkilere dayanmasını sağlamaktadır. Gövdeleri çelikten yapılma olan bu dolaplarda aynı zamanda havalandırma sistemi de bulunur. Ortamda meydana gelen aşırı sıcaklık değişimlerinde dolap güvenlik için kendisini otomatik olarak kapatmaktadır.
Tezgah altı malzemeler olarak adlandırılan kimyasal malzemelerin depolanması için kullanılan dolaplardır. Her türlü kimyasalların bu dolaplarda depolanması önerilmemektedir. Raflarının ayarlanabilir olması sayesinde iç bölmeleri istenilen hacimde değiştirilebilmektedir. Darbelere karşı dayanıklı olması sayesinde dolap içerisindeki malzemelerin güvenle depolanmasını sağlar.
Kimyasal madde saklama dolaplarının amacı kimyasal maddelerin güvenle depolanmasını sağlamaktır. Bu nedenle günümüzde özellikle laboratuvar ortamlarında daha fazla tercih edilirler. Ancak kimyasala maddeler birçok sektörde kullanılmaktadır. Özellikle endüstriyel alanda birçok ürünün üretimi ve geliştirilmesi için kimyasal maddelere ihtiyaç vardır. Kimyasal maddelerin hem yangın riski bulunması hem de çıkardığı gazların zararlı olması nedeniyle bu maddelerin güvenle depolanması gerekir.
Kimyasal maddelerin depolanmasında belirli standartlara uyulması gerekiyor. Saklama için kullanılacak dolapların kimyasalların etkilerini dış ortama yansıtmayacak özelliklerde olması gerekir. Ayrıca yangın sırasında dolapların belirli süre yangına dayanması şarttır. Kimi kimyasal maddeler çevreye zehirli gaz yaydığı için bu gazların toplanarak havalandırma sistemi ile ortamdan uzaklaştırıldığı dolap sistemlerinin kullanılması gerekir. Dolap seçimi yapılırken bu kriterlere bakmak gerekir. Ayrıca alınacak dolapların standartlara uygun olmasına dikkat etmelisiniz.
Kimyasal madde dolapları laboratuvar sektöründen sanayi sektörüne kadar farklı alanlarda kullanılır. Kullanım alanlarının farklı olması depolanma yöntemlerinin de farklı olmasına neden olmaktadır. Laboratuvar ortamındaki depolama yöntemleri ve şekli sanayi alanındaki yöntemlerden farklı olabilmektedir. Ayrıca kimi ortamlarda kimyasal oluşabilecek sızıntıların önüne geçmek için dış ortamlardan gelebilecek her türlü tehdidi engellemek gerekir.
Depolama seçenekleri farklılık gösterince depolamada kullanılacak olan saklama dolapları da farklılık gösteriyor. Bu nedenle standart ölçülerdeki dolapların yanı sıra özel ihtiyaçlara yönelik ve özel boyutlara sahip kimyasal saklama dolapları da üretilebilmektedir. Ürün kataloglarından ihtiyacınız olan dolap modellerine ve bu dolapların ölçülerine kolayca ulaşabilirsiniz. Kimyasal madde saklama dolaplarında değişen ölçüler ve kullanılan malzemeler nedeniyle fiyatlar değişiklik gösterir. Ürün fiyatları standart olmadığı için tercih edilen ürünlerin fiyatlarıyla ilgili satış temsilcilerinden yardım almanız gerekiyor.