Trafik araçlarımızla katıldığımız bir nevi sosyal bir alandır. Her sosyal alanda olduğu gibi bu alanın da çeşitli kurallara ve düzenleyicilere ihtiyacı vardır. Tek başımıza hareket ettiğimiz bir alan olsa bu kurallardan söz etmeyebilirdik yalnız bir sosyal mecra olması dolayısıyla kurallara ve düzenleyicilere ihtiyacı olan trafik, yol butonları ve yol kasislerinden yararlanarak bu işleyişi düzenler. Hem kendimizin hem de diğer trafik katılımcılarının sağlığını göz önünde bulundurarak bu kurallara uymamız hepimizin yararına olacaktır. Bu yüzden trafik yol buton ve yol kasisleri hayatımızda büyük kolaylık sağlamaktadırlar.
Şerit düzenlemek, şerit ayırmak, trafiği yönlendirmek, trafiği yavaşlatmak, araçlara park yeri ayırmak gibi amaçlarla kullanılan yol butonları bir çeşit trafik malzemeleridir. Metal, plastik, temperli cam, kauçuk gibi çeşitli malzemelerden üretilebilmektedir. Hız düşürme amaçlı olarak yollara koyulabilen yol butonları, genellikle trafiğin çok hızlı aktığı yollarda kullanılabilmektedir. Bu butonlar aynı zamanda ikaz edici ve yönlendirici olma özelliklerini taşımaktadır. Örneğin çift yönlü olarak kullanılan bir yolda karşıdan gelen aracın yönüne sapılmaması için bu butonlar uyarıcı olarak kullanılabilmektedir. Hem gündüz hem de gece fark edilebilir olan yol butonları olası kazaları önlemek açısında oldukça başarılıdır. Bize yarılan yolun dışına çıkmamamız adına aracın tekerlerine çarptığında hissedilebilen yol butonları yanlış yollara sapmamızı engeller.
Trafikte önemli bir işleve sahip olan yol butonları içerdikleri malzemeye göre çeşitli sınıflara ayrılabilirler. Bunlardan bazılarını aşağıda inceliyor olacağız.
Kauçuktan üretilen bu yol butonu çeşidi şerit düzenleme ve otoparklarda araç park yerlerini ayırmak için kullanılır. Kauçuktan üretilmiş olması dolayısıyla darbelere karşı dayanıklıdır ve kırılma bozulma gibi sonuçlar yaratmaz. Karanlıkta ise sıcak tutkal ile üzerine sabitlenmiş yansıtıcı bantlar sayesinde görüş alanı sağlar.
Ağır taşıt trafiğine dayanıklı olması bakımında en çok tercih edilen yol butonu türlerinden olan metal yol butonu, karanlıkta görüş sağlaması için cam mamul reflektör ile donatılır. Araç trafiğini yavaşlatmak, şerit ayırmak ve şerit düzenlemek amaçlarıyla kullanılır.
Bu yol butonlarında genel olarak sert plastik çeşitleri tercih edilir ve gündüzleri göze çarpması için parlak neon renklerle yapılır. Bu renkler sarı ve turuncu olarak değişiklik gösterebilir. Yine diğer buton çeşitlerinde olduğu gibi karanlıkta görüş sağlaması açısında da reflektör ile donatılır. Dikdörtgen, kare, yuvarlak gibi çeşitli şekillerde üretilmektedir. Ağır araçların geçimine uygundur.
Gündüz güneşten topladığı enerjiyle geceleri ışık yayarak görüş alanı sağlayan bir buton çeşididir. Çakar buton olarak da adlandırılmaktadır. LED rengi olarak kırmızı, sarı, yeşil ve beyaz gibi renkler tercih edilmektedir. Yapısı sağlam olduğu için araç geçişlerini hasar almadan atlatır. Kullanım maliyeti düşük olması bakımından tercih edilir.
Genel kullanım amaçları hız kesmek olan kasisler, yol platformu boyunca enine kullanılan tümseklerdir. Genellikle kazalardan sıkça kaçınılmak istenen Hastane, okul bahçesi önü, okul ve konut alanları önünde kullanılır. Sözlük anlamı ''Yol üzerinde açılmış çukur ya da bir yolun bir yanından diğer yanına geçen ark'' olan yol kasisi trafikte gerekli alanlarda hız kesmek için kullanılır. Şehir içinde trafik yoğunluğunun düşük, yol yapısının hız yapmaya elverişli olduğu alanlarda kullanılan kasisler günümüzde trafiğin vazgeçilmezlerinden biri olmuştur.
Kasislerden önce en az 50 m önce uyarıcı trafik levhaları ve işaretleri kullanılmalıdır. Yola girişten itibaren ilk tümsek en az 20 metre ileride olmalıdır. Sürücüler tarafından kolay fark edilebilmesi için beyaz renge boyanmalıdır. Yapılacağı yolun kaplama maddesi ile aynı cinsten olmalıdır. Uzunluğu 3.60 ile 3.80 metre arasında, yüksekliği ise 7,5 ile 10 santimetre arasında değişmelidir.